La gestió mediambiental de la Fundació Salut Empordà està reconeguda pels certificats ISO14001 i EMAS, dues normatives voluntàries que acrediten el compromís i respecte de l'entitat envers el medi ambient. Renovem aquesta responsabilitat any rere any, des del 2006.
Aquest treball diari es fonamenta en la política ambiental de l'entitat, la qual assegura el compliment de la legislació vigent.
També té en compte diferents requisits en matèria ambiental i es basa en el desplegament de vuit línies d'actuació, enfocades a la millora contínua:
Podeu consultar diverses Declaracions Ambientals de la Fundació Salut Empordà:
L'any 2023, hem entrat a formar part de Global Green and Healthy Hospitals, una xarxa internacional d'hospitals, centres d'atenció primària, sistemes de salut i organitzacions sanitàries dedicades a reduir la petjada de carboni. Compta amb més de 1.750 membres de més de 80 països, per fomentar un futur saludable i sostenible.
Contra el malbaratament alimentari
Des del desembre de 2021, la Cafeteria de l'Hospital de Figueres està adherida a l'aplicació “To Good To Go” per evitar el malbaratament del menjar a l'establiment. Aquesta acció dóna compliment a la llei 3/2020 de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris i s'emmarca en la voluntat de la Fundació Salut Empordà (FSE) de ser més sostenibles i reduir la seva petjada ecològica en el medi ambient.
L'establiment, gestionat per Emporhotel (l'agrupació de serveis hotelers de l'entitat), ofereix cinc menús diaris per 3,99 euros, que consten en primer i segon plat i postres i que es poden recollir de les 16:00 a les 17:00 h a la cafeteria mateix. Els ingressos econòmics que es generin a través de l'aplicació es reinvertiran en millores per a l'Hospital i per al personal.
Podeu consultar els Compromisos en l'Entorn Econòmic de la Fundació Salut Empordà.
Voluntariat
La Fundació Salut Empordà té vigents convenis de col·laboració amb diferents entitats per portar a terme programes específics de voluntariat en els seus centres. El voluntariat no és una pràctica personal i individual, sinó que requereix una actuació organitzada, sistemàtica i sinèrgica. Necessita la intervenció d'organitzacions, associacions o fundacions sense ànim de lucre des d'on poder actuar.
La FSE podrà comptar amb la col·laboració d'aquelles organitzacions i / o associacions de voluntaris en què la seva tasca estigui relacionada amb l'ajut i / o suport als usuaris dels centres. La col·laboració es farà efectiva mitjançant la signatura d'un conveni. L'activitat dels voluntaris no podrà substituir la feina remunerada, ni es podrà considerar com a pràctiques, formació o experiència professional.
Podeu consultar l'apartat de Participació Social per conèixer amb quines entitats i associacions manté vincles la Fundació Salut Empordà.
Cooperació
La Fundació Salut Empordà participa en projectes de cooperació local, nacional i internacional. Com en el voluntariat, aquesta participació està regulada i només s'estableixen convenis de col·laboració amb organitzacions, associacions o fundacions sense ànim de lucre.
Salut Empordà Cooperació
Salut Empordà Cooperació (SEC) és una ONG vinculada a la Fundació Salut Empordà que es va crear l'any 2009. Neix de la inquietud i la sensibilitat en l'àmbit de la cooperació d'un grup de treballadors i treballadores de l'entitat, amb l'objectiu de promoure accions i projectes de solidaritat i cooperació per al desenvolupament en l'àmbit de la salut, perquè és un dret fonamental de l'ésser humà i una condició clau per a la vida digna. És una organització sense ànim de lucre i sense afiliació política ni religiosa.
L'any 2014 va posar en marxa tres projectes de caràcter local que encara tenen recorregut. Es tracta de la cessió de material ortopèdic, de l'ajut en la medicació i de la formació, juntament amb Càritas, per a cuidadors no professionals.
Al 2017, 2018 i 2019, el SEC ha dut a terme quatre viatges de cooperació en països en vies de desenvolupament. El primer projecte es va realitzar al Sudan del Sud, i el segon, en dues etapes diferents, al Senegal.
A continuació podeu consultar la memòria d'activitat de l'ONG: