HPH CATALUNYA – Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut
La Fundació Salut Empordà està adscrita a la Xarxa Catalana d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut (HPH Catalunya) des de l'any 2023. La xarxa està formada per centres del territori català que col·laboren per promoure el coneixement de les persones sobre la seva salut, millorar la comunicació entre els professionals de la salut i pacients, aconseguir un entorn laboral més saludable i tenir implantat un sistema de treball que promogui la salut en les organitzacions sanitàries.
La Comissió de Promoció de la Salut de la FSE és l'òrgan encarregat de donar suport de manera activa a la política de promoció de la salut, dur a terme accions pel benestar de les persones treballadores i la comunitat, amb el compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient.
La cafeteria de la Fundació Salut Empordà compta amb la certificació AMED, que lliura l'Agència de Salut Pública de Catalunya, com a centre hospitalari que promou i garanteix la dieta mediterrània a la seva cuina. Per aconseguir i mantenir aquesta acreditació cal complir amb els següents requisits:
A més, a la carta s'ofereix i s'aconsella diàriament un Menú Saludable.
Des de diferents àrees bàsiques de salut de l'Alt i el Baix Empordà vam detectar la preocupació d'algunes persones que habitualment dinen o sopen en restaurants (per motius laborals o per gaudir d'una vida social) quan han volgut començar a cuidar la seva salut.
Anar a menjar a un establiment no té perquè ser un impediment per seguir una alimentació saludable. Per aquesta raó hem pensat en oferir informació bàsica perquè les persones que han de menjar en un restaurant sàpiguen si els plats del menú que han escollit segueixen un patró alimentari saludable.
L'Hospital de Figueres està adscrit a la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum (XCHSF) des de l'any 2004. El 2018, el centre altempordanès va ser reconegut amb el certificat de bronze de la Xarxa, per la promoció de polítiques actives pel control del tabaquisme en l'àmbit hospitalari.
Algunes d'aquestes activitats, realitzades en diverses ocasions, són la celebració del Dia Mundial sense Tabac (el 31 de maig), la nova senyalització o el programa de deshabituació de pacients ingressats, entre altres.
La Comissió Hospital Sense Fum és l'òrgan que s'ha encarregat de dur a terme les diferents accions que han permès recuperar la categoria de bronze i, també, l'equip de persones que vetlla per la consolidació d'aquesta acreditació.
La realització d'aquestes accions ha suposat beneficis destacats, com:
L'objectiu final de la XCHSF és assegurar un ambient sense fum, formar i sensibilitzar els professionals sanitaris sobre el problema del tabaquisme, activar programes de cessació tabàquica i promoure activitats de prevenció i control del tabaquisme.
Seguint les recomanacions de la Xarxa Internacional d'Hospitals sense Fum, es mesuren les fites i progressos dels hospitals membres en funció de diversos indicadors del compliment de les polítiques i intervencions de control del tabaquisme. Segons aquest grau de compliment s'estableixen 5 categories: membre, bronze, argent, argent amb menció or i or. Cada tres anys es realitza una avaluació de la implantació de les mesures per al control del tabaquisme a cada centre.