Aquest any l'Hospital de Figueres posa en marxa la Unitat pilot de disfunció sexual i dolor pelvià, integrada dins el servei de Ginecologia i Obstetrícia del centre. Es tracta de l'única unitat d'aquest tipus que hi ha actualment a la demarcació de Girona i parteix de la hipòtesi que un increment en l'atenció a la salut sexual de les dones es pot traduir en una millora de la seva qualitat de vida.
Cal tenir en compte que, avui en dia, mentre que l'especialitat d'Andrologia s'ha consolidat en el món de l'Urologia per als homes, una dona en la mateixa situació disposa d'un ginecòleg que sovint no té formació específica en disfunció sexual. Amb aquest projecte pilot, l'Hospital de Figueres vol abordar la sexualitat femenina de manera específica i transversal, dirigint-se a les dones i al conjunt de la parella.
La Unitat pilot està formada per una ginecòloga especialitzada en disfuncions sexuals i, en els casos que sigui necessari, es coordinarà amb altres professionals com poden ser psicòlegs o fisioterapeutes de sòl pelvià. Inicialment, la consulta és quinzenal, i els pacients hi van per derivació dels especialistes. També es contemplen sistemes d'accés ràpid en cas de necessitat.
Disfuncions sexuals femenines
Aquest projecte pilot s'ha marcat nou àrees d'incidència pel que fa a les Disfuncions sexuals:
A l'hora de posar en marxa aquest projecte pilot s'han tingut en compte les següents dades:
És per això que, a més de la consulta general, la Unitat proposa accions complementàries per donar suport específic a certs col·lectius:
La directora assistencial de la Fundació Salut Empordà (FSE), Àngels Morales, explica que “com a agent de salut de referència de l'Alt Empordà, la FSE té com a objectiu donar una resposta integral i especialitzada als problemes de salut d'aquesta població. I aquest projecte pilot ens permet precisament això: abordar de manera especialitzada les disfuncions sexuals de la dona i millorar la seva salut i qualitat de vida”.
Per la seva banda, Raquel Tulleuda, ginecòloga responsable de la Unitat, posa l'accent en l'elevada incidència de les disfuncions sexuals: “tot i que no comptem amb estudis específics al nostre medi, les xifres estimades dels trastorns per dolor i de les alteracions de desig ens situa, com a mínim, al voltant del 35% de la població femenina sexualment activa”. I afegeix que “si tenim en compte que la càrrega psicològica juga un paper crucial en el manteniment i l'agreujament de les disfuncions, un abordatge ràpid pot suposar un gran canvi en termes de salut sexual i qualitat de vida”.