Aquest mes de març, l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala ha iniciat un taller grupal específic per a la cessació tabàquica, adreçat a aquelles persones que s'han proposat deixar de fumar. L'activitat està coordinada per dues infermeres, amb la col·laboració d'un metge de família i una psicòloga de l'ABS. Cada sessió reuneix entre deu i dotze participants, té una periodicitat setmanal (sis dijous, fins al 6 d'abril), amb una durada aproximada d'una hora i mitja, de les 15.30 h a les 17 h. En cadascuna de les sis sessions programades, els professionals aprofundeixen sobre un tema concret, com ara els efectes nocius del tabac, la medicació o el tractament. També es preveu treballar tècniques de relaxació.
El taller es planteja com una activitat comunitària per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Les persones que sol·liciten informació per abandonar l'addicció de fumar tenen, generalment, més de 40 anys, i hi ha un 50 % d'homes i un 50 % de dones.
Els participants d'aquest taller han estat seleccionats prèviament per professionals sanitaris de l'ABS l'Escala. “Hi ha pacients que, durant les consultes, ens sol·liciten ajuda per deixar de fumar activament i, a vegades, el professional els dona un consell antitabàquic. A partir d'aquí, se'ls ofereix ajuda tant a la consulta, de forma individual, com en forma de sessions grupals”, ha explicat Raquel Salvatella, infermera de l'ABS l'Escala i coordinadora del taller. Els candidats a formar part d'aquest programa han respost prèviament un qüestionari facilitat pel Departament de Salut de la Generalitat, anomenat Test de Fagerström per a la dependència de la nicotina, que permet conèixer quines són les seves rutines relacionades amb el tabac.
Des del 2015
L'activitat grupal per deixar de fumar es va iniciar a l'ABS l'Escala el 2015, però es va haver de deixar de fer el 2020 a causa de la pandèmia de Covid-19. Els professionals de l'Atenció Primària han volgut donar continuïtat a aquesta iniciativa, que aquest 2023 assoleix la 8a edició. En relació amb l'experiència de tallers anteriors, Raquel Salvatella recorda que “hi va haver sessions amb un gran volum de persones que van aconseguir deixar de fumar i d'altres en què el percentatge d'èxit va ser molt menor”. “S'entén que és un objectiu difícil i que, depenent del moment, la motivació és diferent. Per això és tan important que els participants responguin les preguntes del test i saber que tots es troben en el mateix punt”, conclou la infermera de l'ABS.