L'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala, gestionada per la Fundació Salut Empordà (FSE), consolida i fa evolucionar el seu model d'atenció basada en equips de professionals estables i especialitzats amb la creació de sis Unitats Bàsiques Assistencials (UBA3) i la implantació de l'eina “Programació per motius”. Aquest model, que es desplegarà en les properes setmanes i s'espera que estigui en ple funcionament a finals d'any, ha de millorar la qualitat de l'atenció als pacients, optimitzar els recursos i reduir els temps d'espera, oferint un servei més personalitzat i eficient.
Un any i mig després de la posada en marxa de la nova organització basada en equips estables, l'ABS l'Escala fa un pas més i crea les UBA3. Cada unitat està formada per tres professionals: un de medicina, un d'infermeria i la nova figura del Referent Clínic d'Administració. Tots tres compartiran un mateix contingent de pacients (aproximadament 1.700 per a medicina i 1.550 per a infermeria).
Sobre el Referent Clínic d'Administració, aquesta figura té competències avançades adquirides mitjançant formació específica per donar una atenció de qualitat, oferir suport en el dia a dia a l'equip sanitari i acompanyar la persona usuària en el seu procés assistencial.
Aquest nou model amb UBA3, que ja s'ha implantat a diverses ABS de Catalunya, té molts beneficis:
• Millora la qualitat de l'assistència: potencia la coordinació entre professionals i assegura una atenció més integral i propera.
• Redueix el temps d'espera: facilita una resposta més àgil a les demandes de les persones usuàries.
• Optimitza recursos: permet una gestió més eficient dels professionals i les agendes.
• Millora el benestar dels pacients: facilita el seguiment personalitzat i el control de les malalties cròniques.
Reforç de l'atenció domiciliària per a pacients fràgils
Cinc de les sis UBA3 atendran pacients adults, crònics, amb fragilitat inicial o moderada, i realitzaran cures complexes. També atendran les persones del seu contingent que necessitin ser visitades a casa.
Com a novetat destacada en aquesta segona fase organitzativa, una de les UBA3 s'especialitzarà en el Programa d'Atenció Domiciliària (ATDOM) i en l'assistència a casa de les persones més fràgils i amb demandes de salut complexes. Aquesta unitat garantirà una atenció sanitària de major qualitat i més personalitzada per a aquests pacients amb fragilitat avançada, que tenen unes circumstàncies socials, mentals i biològiques específiques i que requereixen visites domiciliàries més freqüents i prolongades. Aquesta especialització assegurarà que la persona sigui atesa sempre pel mateix equip assistencial en totes les etapes de la malaltia.
Programació per motius
En paral·lel a la creació de les UBA3, l'ABS l'Escala està implementant l'eina “Programació per motius” per a gestionar les peticions de les persones usuàries. Aquesta funcionalitat, accessible des de l'apartat "Cita prèvia" de La Meva Salut i des de citasalut.gencat.cat, permet a la ciutadania un accés més àgil i directe al Centre d'Atenció Primària o al consultori local.
Quan la persona usuària entra a aquest nou sistema, pot triar entre els 22 motius de demanda més freqüents. En funció de la naturalesa i la complexitat de la necessitat, el web proposa una cita, consulta o gestió amb el professional més adequat i un tipus de visita concret (presencial, telefònica o eConsulta). Si la petició no es troba entre els motius pre-definits, la persona usuàries té l'opció de sol·licitar una cita (presencial o no) directament amb el seu equip de salut de referència.
Aquesta eina contribueix a assignar el recurs més adequat a cada necessitat, de manera que cada professional pugui aportar valor des del seu àmbit de coneixement i expertesa. També facilita l'organització de les agendes dels professionals, redueix els temps d'espera i permet fer un seguiment més eficient i acurat de les persones ateses.