La Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans de l'Alt Empordà ha elaborat el document “Atenció digna a les persones”, una publicació en què es descriuen nou drets per reconèixer el valor social, el valor moral i la dignitat de les persones i com evitar situacions de maltractament quan aquestes son més vulnerables. L'objectiu d'aquesta publicació és ser una guia per als serveis sanitaris i socials i donar a conèixer els drets i prevenir els maltractaments a les persones a qui es dona suport social i/o sanitari i a les seves famílies. És una eina més dins de tot el treball de sensibilització i formació que fa la Taula, a més de complir amb una de les seves principals reivindicacions, la de garantir una atenció basada en els drets i el bon tracte.
L'edició del document ha estat possible gràcies a l'Ajuntament de Figueres, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i la Fundació Salut Empordà, amb el suport de la Fundació “la Caixa”, el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i la Taula Comarcal pels Drets de les Persones Grans de l'Alt Empordà.
La publicació destaca, en la seva introducció, que el punt de partida per a l'elaboració ha estat l'atenció basada en drets, com diu l'article primer de la Declaració Universal dels Drets Humans: “Aquí neix el concepte de dignitat, el qual forma part del preàmbul de la majoria de lleis, especialment les que tenen com a subjecte les persones amb algun grau de discapacitat o dependència”.
El document es va presentar en públic per primer cop el 8 de novembre del 2024, en el marc de la 4a edició de la jornada “Els drets de les persones grans: bon tracte, envelliment amb sentit i atenció integral”, que va tenir lloc a l'Auditori dels Caputxins de Figueres. L'han elaborat Mª Eugènia Sala, Arcadi Boixaderas i Ramon Sans, en representació del Consell de la Gent Gran del Consell Comarcal de l'Alt Empordà (CCAE); Esther Celda, directora d'Atenció Intermèdia de la Fundació Salut Empordà (FSE); Glòria Pla, en representació de l'Àrea de Benestar Social del CCAE; Laura Guerrero, de la Residència Toribi Duran-Fundació Santa Llúcia; Marta Muñoz, de la Fundació Altem, i Ricard Catalan, del Grup MIFAS. Hi han col·laborat Sandra Devesa, coordinadora de la Unitat de Treball Social de la FSE; Oriol Turró, coordinador de l'Institut de Recerca Glòria Compte de la FSE; Pilar Monreal, en representació del Grup de recerca Envelliment, cultura i salut de la Universitat de Girona, i Roger López, tècnic de l'Àrea de Benestar Social del CCAE.
Recull de nou drets
El document, de 16 pàgines, exposa exemples de bones pràctiques associades a l'articulat de cadascun dels drets, presentats en aquest ordre:
Podeu consultar el document en el següent enllaç: https://recerca.salutemporda.cat/estudi/atencio-digna-a-les-persones-2024/. O us el podeu descarregar aquí.