La rehabilitació en persones amb esclerosi múltiple (EM) a l'Hospital de Figueres ha experimentat un augment progressiu de participació, des que es va posar en marxa ara fa dos anys. Aquesta atenció, fruit d'un conveni de col·laboració entre la Fundació Salut Empordà (FSE) i la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), va començar amb una mitjana de 10 persones i actualment han arribat a fer-ne ús un total de 35 persones. De cara a la consolidació del servei i a una major estabilitat, s'han aplicat una sèrie de millores i adaptacions. Una d'aquestes ha estat l'adequació de l'horari a les necessitats específiques de les persones amb EM, eliminant les sessions durant els mesos de més calor. Aquesta modificació ha resultat especialment útil, ja que ha contribuït a incrementar el percentatge de participació.
Aquesta atenció és gratuïta per als pacients i es fa als espais del Servei de Rehabilitació de l'Hospital, tot aprofitant les instal·lacions que van ser ampliades l'any 2019. És un servei que és possible gràcies a l'estreta col·laboració entre la FEM, la Unitat de Neurologia i el Servei de Rehabilitació de la FSE. Entre les millores incorporades a aquesta atenció, s'ha augmentat el temps destinat a activitats de neurorehabilitació grupals, si bé cada participant continua rebent una atenció personalitzada, tenint en compte que els exercicis que es realitzen en grup estan dissenyats d'acord amb les necessitats individuals de cada persona.
Carla Planas, fisioterapeuta de la FEM encarregada d'aquest servei en persones amb EM, explica com s'estructuren les sessions: “Els exercicis que realitzem a les sessions de rehabilitació s'adapten a les capacitats i necessitats de cada persona. Tot i així, els agrupem de manera general segons el grau de mobilitat. Amb les persones amb mobilitat reduïda lleu, treballem l'equilibri (tant estàtic com dinàmic), la força, la coordinació, la punteria i la marxa amb obstacles. Per a les persones amb mobilitat reduïda moderada, fem exercicis similars als anteriors però amb una supervisió més estreta, incloent-hi treball d'equilibri, força, coordinació, punteria i correcció de la marxa, i, per a les persones amb mobilitat reduïda greu, es duen a terme exercicis actiu-assistits, estiraments, entrenament en transferències, treball d'equilibri estàtic i control del tronc”.
Carla Planas comenta també que tots aquests exercicis tenen com a objectiu millorar o mantenir la funcionalitat física, fomentant l'autonomia i la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple. “Els beneficis de la rehabilitació són clars en l'àmbit físic, però cal destacar els beneficis en l'àmbit emocional, atès que participar en el servei de rehabilitació també disminueix l'ansietat, la depressió i l'aïllament, millora l'autoestima i la sensació de pertinença a un grup i augmenta la motivació. Això suposa un major benestar per a les persones diagnosticades d'esclerosi múltiple i usuàries d'aquest servei així com per als seus familiars”, exposa la fisioterapeuta.
Aquest servei està obert a totes les persones que viuen amb esclerosi múltiple de l'Alt Empordà, independentment del seu grau de mobilitat, tant si és lleu, moderada o greu. Es tracta de persones que volen realitzar rehabilitació amb l'objectiu de millorar aspectes com la mobilitat, la flexibilitat, l'equilibri o la marxa. La reorganització del calendari, eliminant les sessions quan les temperatures són més altes, respon al fet que les persones amb esclerosi múltiple conviuen amb una fatiga més intensa durant els mesos de calor. Per respondre a aquesta realitat, es va decidir eliminar les sessions dels mesos de juliol i agost, i en canvi reforçar la programació durant les vacances de Nadal i Setmana Santa.
“Tot i que això ha suposat una lleugera reducció del nombre total de sessions anuals, la nova planificació s'ha ajustat millor a les necessitats de les persones amb esclerosi múltiple afavorint una assistència més constant i satisfactòria”, anota Carla Planas. A aquest servei, s'hi accedeix mitjançant una derivació mèdica des de la Unitat de Neurologia de l'Hospital de Figueres, des de l'Atenció Primària o des d'altres centres.
6 de juliol, Mulla't per l'Esclerosi Múltiple
Aquest diumenge, 6 de juliol, torna el Mulla't per l'Esclerosi Múltiple, una iniciativa de la Fundació Esclerosi Múltiple que anima tothom a capbussar-se a les piscines de Catalunya per les 12.000 persones que conviuen amb l'EM a Catalunya. Els fons recaptats es destinen a la neurorehabilitació i la recerca. Precisament, l'Hospital de Figueres és un dels punts on es fa rehabilitació per a persones amb esclerosi múltiple. A l'Alt Empordà, s'hi han sumat les piscines de 19 municipis: Albanyà, Bàscara, Borrassà, Cabanes, Capmany, el Port de la Selva, Figueres, Fortià, Garrigàs, Garriguella, la Jonquera, l'Escala, Llers, Peralada, Roses, Sant Climent Sescebes, Sant Pere Pescador, Vilamalla i Vilafant.