L'any 2023, Treball Social de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala, gestionada per la Fundació Salut Empordà (FSE), va realitzar 1.853 visites, la qual cosa representa un increment del 99,46 % respecte el número de consultes efectuades l'any 2022, en què la xifra va ser de 929. Aquesta és una de les dades que recull la Memòria de sostenibilitat del 2023 de la FSE i que l'entitat ha publicat en format web (enllaç).
Pel director d'Atenció Primària de la FSE, Vishal Shahani, aquest augment tan significatiu del número de visites de Treball Social es deu al fet que “amb el canvi de model assistencial implantat a l'ABS l'Escala, l'equip de professionals i de Referents de Benestar Emocional Comunitari (RBEC) disposen de més temps i eines per actuar de manera proactiva davant les necessitats socials de les persones usuàries. Aquesta xifra és una realitat present a la nostra societat que ara podem detectar i abordar millor”.
La Memòria de sostenibilitat del 2023 de la FSE és el document que recull els resultats, indicadors i activitat assistencial i no assistencial de l'entitat, a més de mostrar el compromís que aquesta organització té amb l'entorn i per una gestió sostenible i responsable. Està desglossada partint dels diferents àmbits de la Responsabilitat Social Corporativa, essent el principal exercici de transparència i rendició de comptes que fa anualment la Fundació amb tots els seus grups d'interès.
En la part dedicada a Activitat, es pot veure com és un dia a la Fundació en xifres i què va passar en l'últim any als diferents centres que gestiona la FSE: Hospital de Figueres, Hospital d'Atenció Intermèdia Bernat Jaume (el 2023 encara rebia la denominació de Centre Sociosanitari), ABS l'Escala i Centre de Rehabilitació de Roses. Així mateix, en aquesta mateixa secció d'Activitat, es pot observar que, gràcies al programa per reduir les llistes d'espera promogut pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, durant l'any 2023 a l'Hospital de Figueres es van realitzar més intervencions quirúrgiques, primeres visites de Consultes Externes i proves diagnòstiques que en anys anteriors.
L'any 2023, la Fundació Salut Empordà va continuar impulsant la seva política de qualitat amb una atenció especial als indicadors que reflecteixen l'eficàcia i l'eficiència dels serveis prestats. Aquests indicadors van mostrar resultats positius, evidenciant el compromís de la Fundació amb l'excel·lència assistencial i la seguretat de la persona atesa. Aquestes accions s'emmarquen dins una estratègia global que promou la cultura de la qualitat i la millora contínua, elements essencials per mantenir l'alta confiança de la població en els serveis sanitaris que ofereix l'entitat.
En matèria de Transparència i bon govern, el 2023 va ser clau per a l'aprovació d'un nou Pla estratègic que, fins al 2026, ha de guiar la FSE per avançar en l'assistència centrada en la persona, ja sigui la persona atesa o la treballadora, a través de la consecució de sis eixos estratègics i vuit objectius operatius. També es va revisar, actualitzar i aprovar una nova versió del Codi Ètic, amb l'objectiu de recollir els compromisos amb les persones ateses i les persones treballadores, així com amb la societat.
L'any passat, va ser el de l'impuls de diferents campanyes de captació de fons: es van recollir 39.215 euros gràcies a diverses donacions i aportacions econòmiques procedents d'entitats, empreses, particulars i administracions, com són el Festival Portalblau o els Ajuntaments d'Avinyonet de Puigventós i Capmany. També es van organitzar esdeveniments solidaris, com són el I Torneig de pàdel benèfic "Memorial Eva Martínez" o el sopar del Grup Terraza.
Pel que fa a promoció de la salut, un dels objectius de la FSE és ser un agent de salut que promou un estil de vida saludable entre la població de l'Alt Empordà. En aquest sentit, amb motiu del Dia Mundial d'Higiene de Mans (5 de maig) i del Dia Mundial sense Tabac (31 de maig) es van muntar estands informatius, a més d'impulsar campanyes de comunicació adreçades a les persones treballadores i a la ciutadania per fomentar hàbits saludables.
En l'aspecte mediambiental, es van dur a terme diferents accions per mitigar l'impacte de l'activitat de la FSE en el seu entorn tenint en compte els diversos aspectes ambientals: es va instal·lar un aparcament per a bicicletes amb l'objectiu de reduir les emissions generades per la mobilitat de les persones treballadores i usuàries, es va habilitar una compactadora de cartró i es va posar en marxa una prova pilot per eliminar els gots de plàstic d'un sol ús buscant millorar la gestió dels residus i es va elaborar una enquesta entre el personal de l'entitat per detectar possibles millores i reduir el consum d'aigua.