Desenvolupen les seves competències a fi d'aconseguir un impacte en la persona atesa, la família, l'entorn i la comunitat.
Basen les cures infermeres en l'evidència científica i, amb l'avaluació de resultats, potencien la millora contínua. Actuen amb la màxima qualitat assistencial en tot el procés d'atenció a la persona, oferint cures personalitzades, integrals i humanitzades. A més, treballen en equip i en col·laboració amb la resta de professionals del centre, de l'entitat i del sector, per tal de proporcionar la millor atenció possible i garantir la continuïtat de les cures.
Els professionals de l'àrea estan compromesos amb la professió infermera, estretament vinculada a uns valors i a un codi ètic centrats en la persona, en garantir els drets a la intimitat i la confidencialitat, la seguretat, l'autonomia en la presa de decisions, el benestar, la justícia social i el respecte a la dignitat humana.
La Fundació Salut Empordà compte amb professionals d'infermeria qualificats i amb tècnics auxiliars en cures d'infermeria, tots ells integrats en un equip multidisciplinari que ofereixen una atenció continuada les 24 hores del dia als pacients que estan ingressats a l'hospital. És a dir, coordinen les diferents activitats relacionades amb l'estada hospitalària.
Els professionals apliquen el model de cures institucional, acompanyat d'un tracte humà, personalitzat i acollidor. A més, ofereixen atenció a la família, integrada en l'entorn del pacient.
Hi ha tres unitats d'hospitalització: quirúrgica, mèdica i maternoinfantil, amb un total de 150 llits.
A més de l'equip d'infermeria, les unitats d'hospitalització compten amb altres professionals que hi col·laboren: treballadors socials, fisioterapeutes, zeladors, infermera d'enllaç que coordina l'alta, dietista i administratius.
El model de cures adoptat per a la pràctica és el model de Virginia Henderson, basat en 14 necessitats bàsiques. Les persones ateses, ja sigui per falta de força, voluntat o coneixement, presenten un grau determinat de dependència i necessitats de cures. Les infermeres assumeixen la relació d'ajuda en aquestes àrees, potenciant sempre que sigui possible la seva independència o suplint la falta d'autonomia.
Mitjançant l'elaboració de plans de cures individualitzats i escales de valoració, es planifiquen les cures per a tots aquells problemes que presenta la persona, utilitzant diagnòstics d'infermeria NANDA. Per aconseguir els objectius, es programen les activitats a través de les intervencions d'infermeria NIC.
Amb l'objectiu d'unificar criteris, treballen amb protocols i procediments infermers consensuats i implantats en totes les unitats.
També treballen alguns processos mitjançant trajectòries clíniques, instrument que permet que els metges, les infermeres i altres professionals consensuïn el procés assistencial de cada patologia d'una manera homogènia i estandarditzada, per ajudar a la persona atesa a aconseguir els seus objectius de salut.
Treballen per garantir l'aplicació de cures de qualitat a la pràctica a través d'estàndards d'actuacions, com plans de cures individualitzats, guies de pràctica clínica, etc., així com amb la seva avaluació periòdica, orientant els resultats a la millora contínua de la pràctica diària.
A través de la formació milloren els seus coneixements, potencien la millora contínua i garanteixen una qualitat assistencial adequada. Mitjançant la docència col·laboren en la formació d'estudiants, gràcies a l'expertesa dels professionals de la Fundació Salut Empordà que els acompanyaran durant tot el període d'aprenentatge.
S'acredita la qualitat dels cursos del Pla de formació anual a través del Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries.
Col·laboren amb el grau mitjà de Tècnic de Cures Auxiliars d'Infermeria que s'imparteix a l'IES Alexandre Deulofeu de Figueres.
Es fa formació pràctica als alumnes de formació professional i pregrau d'infermeria. També mantenen convenis de col·laboració amb universitats i instituts que imparteixen formació reglada en l'àmbit de la salut. Aquesta col·laboració es concreta en l'oferta de places de formació pràctica a l'Hospital de Figueres, el Centre Sociosanitari Bernat Jaume i l'Àrea Bàsica de l'Escala.
Imparteixen formació sanitària especialitzada a les infermeres residents d'obstetrícia i ginecologia.
La infermeria de la FSE aposta per la recerca com a part fonamental de la millora de la qualitat assistencial. Els professionals d'infermeria son un col·lectiu especialment actiu en aquesta matèria. Per facilitar i fomentar la recerca disposen d'una assessoria que col·labora en la planificació i la realització de projectes.
En aquest sentit, també faciliten l'assistència a cursos, jornades i congressos d'interès per als professionals d'infermeria.